den 27 maj 2017
Dagens namn: Beda, Blenda
Orsa kommun - helt enkelt!
Nyheter
Nyheter / 2017-05-24
Satsningen på Inlandsbanan - en stor möjlighet för Orsa och inlandet
Inlandsbanan AB offentliggjorde under onsdagen planer på en miljardinvestering som innebär en stor upprustning och modernisering av banan. Fokus ligger på godstrafik men satsningen kommer även påverka persontrafiken.
Nyheter / 2017-05-19
Orsa högt rankad bland landets landsbygdskommuner
Nyheter / 2017-05-19
Mer lokalproducerad mat till Orsa kommuns skolkök och äldreboenden
Orsa kommun har tecknat ramavtal med fyra leverantörer om livsmedelsleveranser. Alla fyra leverantörerna har lokal förankring, vilket innebär att maten kommer från närområdet. Det handlar om produktområdena färskt kött, potatis, ägg och bröd.
Nyheter / 2017-05-15
Välkommen till en tidig dialog om vår kommande ramavtalsupphandling
Mora kommuns Inköpscentral bjuder intresserade leverantörer och organisationer till tidig dialog om vår kommande ramavtalsupphandling avseende tekniska konsulter som projektledare och projekterare.
Nyheter / 2017-05-10
Låga vattennivåer kan leda till vattenbrist i sommar
Nivåerna för grundvattnet är mycket låga på många håll i landet i år. Framför allt är sydöstra Sverige drabbat, men även i norra Dalarna med kommunerna Älvdalen, Orsa och Mora, är grundvattennivåerna ovanligt låga.

Orsanyheter i media hittar ni här:

Orsa i media


 

Nyheter
2017-05-24

Satsningen på Inlandsbanan - en stor möjlighet för Orsa och inlandet

Inlandsbanan AB offentliggjorde under onsdagen planer på en miljardinvestering som innebär en stor upprustning och modernisering av banan. Fokus ligger på godstrafik men satsningen kommer även påverka persontrafiken.

Inlandsbanan, godståg

Inlandsbanan kan komma att rustas upp genom miljardinvesteringar. Det är det australiensiska företaget Macquarie, som via en av sina infrastrukturfonder, visat intresse för att utveckla verksamheten tillsammans med de inlandskommuner som i dag driver Inlandsbanan. En sådan upprustning skulle öppna för mer person- och godstrafik och även vara vital för råvarunäringarna i Norrland, som skogs-, stål- och gruvindustrin.

– Om projektet förverkligas innebär det en stor möjlighet för Orsa och hela inlandet. Den planerade satsningen med godstrafiken som bas är en viktig förutsättning för att kunna få till en långsiktigt bärkraftig persontrafik på banan, säger Mikael Thalin (C) kommunalråd i Orsa Kommun.

Testet med pendeltågstrafik på banan mellan Orsa och Mora har varit framgångsrikt med nära 100 resande dagligen. Det visar att många vill kunna resa kollektivt med tåg i inlandet.

– Ett väl fungerande transportsystem genom hela inlandet är helt avgörande för oss som bor i inlandet. Inte minst för att få fram den viktiga skogsråvaran. Ett projekt av den här storleken skulle också ge positiva effekter för Orsas många stora entreprenadföretag inom anläggning och järnväg, både under byggtiden och för framtida underhåll, säger Mikael Thalin

Läs Inlandsbanans pressmeddelande här: pressmeddelande_miljardsatsning_i_inlandsbanan.pdf

Senast ändrad den 26 maj 2017
Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer