mora-orsa-logo

Matförgiftning

Om du misstänker att du blivit matförgiftad av mat du ätit på restaurang eller köpt i butik ska du så fort som möjligt kontakta miljökontoret. Vi utreder din anmälan och kan förhoppningsvis förhindra att fler blir förgiftade och även hitta orsaken.

Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Man kan bli matförgiftad både av mat på en restaurang och hemma i köket. Det finns mycket som du själv kan göra för att undvika att bli sjuk av den mat du själv lagar. Det är bland annat viktigt att förvara maten i rätt temperatur, tvätta händerna innan du lagar mat och efter att du har hanterat rått kött, använda ren utrustning samt genomsteka kyckling samt köttfärs.

Misstänker du att du har blivit matförgiftad av mat du köpt eller på restaurang? Då vill vi att du kontaktar oss på Miljökontoret i Mora och Orsa, 0250-55 21 57, miljokontoret@orsa.se.

En snabb anmälan kan hindra att andra blir sjuka. Din anmälan utreds och det blir det möjligt att ta reda på orsaker till utbrottet och stoppa spridningen av smittan.

Kontakta oss

Elisabeth Åkärbjär
miljöinspektör
Tfn 0250-55 22 74
elisabeth.akarbjar@orsa.se

Magnus Lundberg
miljöinspektör
Tfn 0250-55 21 59
magnus.lundberg@orsa.se

Sara Hodler 
miljöinspektör
Tfn 0250-55 21 62
sara.hodler@orsa.se

Oleana Hedman (Tjänstledig)
miljöinspektör
Tfn 0250-55 21 49
oleana.hedman@orsa.se

Camilla Dahl
miljöinspektör
Tfn 0250-55 21 51
camilla.dahl@orsa.se

Miljökontoret
Tfn 0250-55 21 57
miljokontoret@orsa.se

Senast ändrad den 11 januari 2018