Överföringsledningar Grönklitt - centrala Orsa
Orsa Vatten och Avfall (OVA) bygger överföringsledningar för vatten och avlopp mellan Grönklitt och centrala Orsa. Ledningarna är cirka 12 kilometer långa och kommer tas i drift vid årsskiftet 2024/2025. De når full kapacitet när Grönklitts reningsverk och högreservoar är färdigbyggda.
Vad är en överföringsledning?
En överföringsledning är en större rörledning för vatten och spillvattenavlopp som går direkt från en pumpstation (där spillvatten och avlopp samlas upp från ett bostadsområde) till ett reningsverk (där det behandlas för att kunna släppas ut i till exempel ett vattendrag. På en överföringsledning är det vanligtvis inga andra fastigheter anslutna på vägen.
Nya överföringsledningar
I Orsa byggs just nu överföringsledningar från reningsverket i Grönklitt till Boggas vattenverk i centrala Orsa.
- Vattenverket i Grönklitt förstärks med vatten från Orsa.
- Avloppsreningsverket i Grönklitt byggs om till avloppspumpstation och allt spillvattenavlopp från Grönklitt skickas till Bunk i centrala Orsa.
- Avloppsreningsanläggningen i Fryksås avvecklas och spillvattnet skickas i stället till Bunk i centrala Orsa.
Långsiktig planering av VA-försörjningen
Idag finns reningsverk i Grönklitt och Bunk i centrala Orsa och en reningsanläggning i Fryksås. Alla tre anläggningarna är föråldrade och kräver stora investeringar för att möta dagens och framtidens behov.
Med beslutet om överföringsledningar mellan Grönklitt och centrala Orsa kan reningsanläggningen i Fryksås tas ur bruk och investeringar göras i mindre skala på reningsverket i Grönklitt och i större skala på Bunk.
Överföringsledningar möjliggör att spillvatten från olika områden kan hanteras på en central plats. Det är både kostnadseffektivt och enklare att underhålla än att ha små, utspridda reningsverk. Ett reningsverk i stället för tre innebär att vi är bättre rustade för kommande högre ställda krav.
Orsa Vatten och Avlopp (OVA) behöver inte stå för hela finansieringen då Orsa Grönklitt medfinansierar investeringen. Orsa Grönklitt står för 33,7 miljoner kronor (2022) vilket utgör 52,7 procent av den totala investeringskostnaden. Orsa Grönklitt betalar då sina egna investeringar för vatten och avlopp till nya fastigheter.
Ger bättre förutsättningar för besöksnäringen att expandera
Det finns idag ett reningsverk i Grönklitt som är dimensionerat för 4600 bäddar. Bolaget Orsa Grönklitt planerar att expandera sin verksamhet med upp till 8000 nya bäddar de kommande femton åren. För att det ska vara möjligt behöver kapaciteten för vattenverk och avloppsreningsverk byggas ut. Expanderingen bidrar till fler arbetstillfällen och är viktig för Orsas utveckling.
Hela investeringen med överföringsledningarna beräknades till 84 miljoner kronor (2022). Ett avtal reglerar hur ansvar och avgifter för VA-projektet ska fördelas mellan kommunen, det kommunala bolaget Orsa Vatten och Avfall (OVA) och Orsa Grönklitt.
Avtalet innebär att Orsa kommun höjt aktiekapitalet i Orsa Vatten och Avfall AB med 20 miljoner kronor. Detta belopp dras av från de totala utgifterna för VA-projektet på 84 miljoner kronor (2022). Resterande kostnader på 64 miljoner (2022) fördelas mellan OVA (47,3 procent) och Orsa Grönklitt (52,7 procent). Det innebär att Orsa Grönklitt bekostar sina egna investeringar och ska enligt beslutad avbetalningsplan betala tillbaka de 33,7 miljoner inklusive ränta till OVA senast tio år från att den första detaljplanen i området vunnit laga kraft.
Överföringsledningarna mellan Grönklitt och centrala Orsa är en förutsättning för att kunna utveckla Grönklittsområdet framöver. Både vad det gäller avloppsvatten och dricksvatten.
Om Orsa Vatten och Avfall (OVA) inte investerat i överföringsledningar och renovering av Bunk hade de behövt investera i andra lösningar för att anpassa befintliga anläggningar till dagens högre ställda krav. Det hade blivit dyrare än att bygga överföringsledningarna och renovera Bunk. Dessutom hade man fått finansiera detta själv, nu står Orsa Grönklitt för VA-investeringarna som är kopplade till en utökning av fastigheter i området.
VA-verksamheten i Sverige får varken gå med vinst eller förlust utan ska alltid ha ett nollresultat. Förslaget om höjda VA-taxor beror på:
- ökade räntekostnader då lån ska bindas om till helt nya räntenivåer
- stora investeringar ska göras på VA-nätet som är gammalt och eftersatt, och
- en allmän kostnadsökningen på energi, material och råvaror.
Dessa kostnader slås ut på alla i VA-kollektivet, det vill säga alla som har kommunalt vatten och avlopp i kommunen. Orsas VA-kollektiv är litet och med stora kostnadsökningar blir det dyrt att bära för det lilla kollektivet. Ju fler enheter som tillkommer (som i Grönklitt och Fryksås), desto fler delar på kostnaderna även framöver.