Kortversion årsredovisning 2023

I kommunens årsredovisning lämnar kommunstyrelsen en övergripande rapport till kommunfullmäktige om hur kommunen lyckats leva upp
till de prioriteringar som finns i kommunplanen. Årsredovisningen visar kommunens resultat för det gångna året, både ekonomiskt resultat och resultat för politiska mål och uppdrag.

Sveriges sedlar. 20, 50, 100, 200 och 500 kr.

Kortversion av årsredovisningen 2023

Så fungerar kommunens målstyrning

Vision Orsa 2050 och kommunplanen är kommunens främsta styrdokument och är styrande för hela den kommunala verksamheten. Kommunens styrmodell bygger på mål- och resultatstyrning. Det innebär att kommunfullmäktige beslutar om de övergripande mål som kommunkoncernen som helhet ska arbeta mot, för att röra sig i riktning mot visionen. Kommunens mål tillsammans med budget sammanställs i kommunplanen.

Hur gick det med målen?

Kommunen redovisar ett överskott på 22 miljoner kronor för 2023, det är 15 miljoner mer än budgeterat. Anledningen är ökade skatteintäkter och ränteintäkter samt att de finansiella placeringarna stigit i värde. Resultatet för hela kommunkoncernen, alltså inklusive de kommunala bolagen, är 25 miljoner kronor för 2023.

I kommunplanen för 2023 fanns tio övergripande mål som utgår ifrån kommunens vision Orsa 2050. Av de tio målen är måluppfyllelsen god för fem av målen, godtagbar för tre av målen och för två av målen bedöms måluppfyllelsen som ej godtagbar.

Här kan du läsa mer om målen och resultat för 2023.

Årets resultat

Kommunen redovisar ett överskott på 22 miljoner kronor för 2023, det är 15 miljoner mer än budgeterat. Anledningen är ökade skatteintäkter och ränteintäkter samt att de finansiella placeringarna stigit i värde. Resultatet för hela kommunkoncernen, alltså inklusive de kommunala bolagen, är 25 miljoner kronor för 2023.


Härifrån kom pengarna

Andel


85,5 procent

Skatteintäkter och generella statsbidrag

8,3 procent

Statsbidrag och övriga bidrag

2,8 procent

Taxor och avgifter

1,3 procent

Försäljning av verksamhet och konsulttjänster

0,7 procent

Övrig försäljning

1,4 procent

Hyror och arrende

Så här användes en hundralapp till kommunens verksamheter 2023

Kronor

Verksamhet

29,56 kr

Äldre- och handikappomsorg

18,93 kr

Grundskola och fritidshem

8,39 kr

Förskola

8,04 kr

Gymnasie- och vuxenutbildning

7,56 kr

Stödfunktioner, administration, utvecklingsmedel med mera

7,26 kr

Pensioner

6,24 kr

Individ- och familjeomsorg

4,20 kr

Årets resultat

3,61 kr

Infrastruktur

2,42 kr

Fritidsverksamhet

1,47 kr

Räddningstjänst

1,33 kr

Kultur och bibliotek

1,31 kr

Ekonomiskt bistånd

1,29 kr

Miljö och bygg

1,20 kr

Arbetsmarknadsåtgärder

0,88 kr

Musikskola

0,31 kr

Näringslivsåtgärder

0,30 kr

Föreningsbidrag

-0,02 kr

Integration

-0,46 kr

Ränteintäkter

-3,83 kr

Övrigt

Verksamheternas ekonomi

Verksamhet

Budgetavvikelse netto Tkr

Kommentar

Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen

5 928

Överskottet förklaras av att medel till kommunstyrelsens förfogande inte har använts.

I kommunchefens budget finns medel för utvecklings/digitalisering där det kvarstår outnyttjade medel.

Utskott för strategi

-171

Livsmedelskostnaderna har varit höga och förklarar ett underskott på kostenheten.

Utskott för samhälle

-1 783

Höga kostnader för el- och drivmedel, snöröjning, sandning, hyror samt uteblivna statsbidrag bidrar till underskottet.

Utskott för lärande

-4 088

Den största bidragande orsaken till underskott för lärande är kostnader för elever i anpassad grundskola samt elever i behov av stöd. Även kostnader för barnomsorg på obekväm arbetstid har bidragit till underskottet.

Utskott för omsorg

-8 794

En stor del av underskottet beror på höga kostnader på grund av markant ökat inflöde inom hemtjänsten. Inom individ- och familjeomsorgen har det varit ovanligt många komplexa, och därmed kostnadsdrivande, ärenden både bland barn, unga och vuxna.

Invånardialog, service och delaktighet

Välkommen till nya kontaktcentret!

Besökare till kommunhuset möts nu av en öppen och trivsam miljö efter renovering och invigning av nya kontaktcentret. Här svarar kommunvägledarna på frågor och det finns även två datastationer som du som kommuninvånare kan låna för att använda e-tjänster, fylla i och skriva ut blanketter, läsa på kommunens webbplats och ta del av kartor över kommunen.

Ökad tillgång till litteratur och media för Orsas invånare

Orsa bibliotek har gått med i Dalabiblioteken tillsammans med andra kommuner i Dalarna. Detta innebär bland annat ökad tillgång till litteratur och media för Orsas invånare. Installation av utlåningsautomater har också möjliggjort ökade öppettider.

Fokus på kultur

Orsa är en stark kulturkommun med stolta traditioner, ett brett utbud och en mängd kreativa utövare. För att ytterligare sätta fokus på kulturen och för att ange riktning och struktur för hur för hur kommunens ska arbeta med konst och kultur så har ett Program för kultur tagits fram för 2023–2026. Programmet som tagits fram i dialog med representanter från föreningar och andra aktörer på kulturområdet tydliggör ambitioner och utvecklingsområden som är viktiga för kulturens utveckling i kommunen.

Starkt företagsklimat

Orsa fortsätter sin starka utveckling och behåller positionen som bästa kommun i Dalarna i Svenskt Näringslivs undersökning om företagens upplevelse av att driva företag i sin kommun. Här kan du läsa mer om undersökningen och resultaten. Länk till annan webbplats.

Boende och miljö

Satsning på nytt äldreboende:

I juli fattade kommunfullmäktige beslut om byggande av det nya särskilda boendet Slipstenen på Storgärdet. Boendet kommer att innehålla 90 lägenheter för permanentboende och 18 lägenheter för korttidsboende och beräknas vara färdigt för inflyttning under 2027.

Planering för utveckling av Grönklitt

Kommunen har startat upp ett detaljplanearbete för fastigheten 135:68 i Grönklitt. Planenhetens bedömning, som ligger som grund för det positiva planbeskedet, är att Orsa Grönklitt är av betydande intresse för allmänheten, främst utifrån befintliga rekreationsvärden och betydelse för friluftslivet. Planprogrammet förväntas vara färdigt för beslut efter sommaren 2024.

Barn, unga och lärande

Familjens hus – bättre samordning, stöd och hjälp till familjer

Sedan 2023 har Orsa kommun har sin lokala version av familjecentral, kallad Familjens hus eller Familjehälsan. Familjehälsan jobbar hälsofrämjande, tidigt förebyggande, stödjande och är en mötesplats som anpassas efter hela familjens livssituation. Familjehälsan riktar sig till blivande föräldrar, barn, föräldrar och andra viktiga vuxna kring barnet. Här kan du läsa mer om Familjens hus.

Befolkning

Invånarantalet sjönk under 2023 till 6 908 personer efter flera år av positiv utveckling. Kommunen har dock fortfarande ett positivt flyttnetto, men barnafödandet har minskat.

Åldersstruktur

Antalet barn i förskoleålder har varit högt. Den enda åldersgrupp som ökar är gruppen 80 år eller äldre. Demografiutvecklingen är fortfarande sådan att antalet äldre ökar och kommer att öka allt snabbare inom ett par år.

Arbetsmarknad

Arbetslösheten har sjunkit om vi jämför december 2023 mot 2022 till 5,6 procent (minskning med 0,7), något bättre än både riket och Dalarna som helhet.

Senast uppdaterad: 7 oktober 2024