EU-val 26 maj 2019

Den 26 maj är det dags för val till Europaparlamentet. Ditt röstkort skickas hem till dig i början på maj månad. På röstkortet finns information om adress och öppettider till din vallokal. Om du inte kan rösta på valdagen kan du förtidsrösta. Förtidsröstningen pågår från den 8 maj till valdagen den 26 maj.

Öppettider

I Orsa kan du förtidsrösta mellan den 8–26 maj i Kommunhuset, Parkgatan 1, under följande tider:

• Vardagar klockan 12.30-16.30
  • Lördagar och söndagar klockan 10.00-14.00
  • Valdagen den 26 maj klockan 08.00-21.00

Glöm inte ditt röstkort om du ska förtidsrösta!
Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta. Röstkortet används för att skicka din röst till det valdistrikt i den kommun som du hör till.

Har du inte fått ditt röstkort, tappat bort det eller behöver ett nytt?
Du kan beställa ett nytt röstkort hos Valmyndighetenlänk till annan webbplats eller kontakta kommunen via växeln på telefon 0250-55 21 00 alternativt mejla till valnamnd@orsa.se för att beställa ett nytt.

Valsedlar
Valsedlar kommer att finnas i lokalen men du kan också ta med dig valsedlar som du har fått från det parti som du ska rösta på.

På valdagen har vallokalerna öppet mellan klockan 08.00-21.00.

På röstkortet står det i vilken vallokal som du kan rösta på valdagen. I Orsa finns fem vallokaler:

• Kommunhuset
  • Orsa Lärcentrum
  • Hansjö bygdegård
  • Skattunge bystuga
  • Folkets Park Skeer

Har du inte fått ditt röstkort, tappat bort det eller behöver ett nytt?

Valsedlar

Du som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstningslokal kan få hjälp av ambulerande röstmottagare. De ambulerande röstmottagarna är utsedda av kommunens valnämnd och kan ta emot förtidsröster i din bostad. Rösten ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst.

Om du uppfyller ovanstående kriterier och inte kan ta dig till vallokalen eller förtidsröstningen så kan du kontakta Orsa kommun på telefonnummer 0250-55 21 10 eller 0250-55 23 73 alternativt mejla till valnamnd@orsa.se.

Rösta via bud
Du som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till vallokalen kan också rösta via bud. Bara vissa personer kan vara bud, till exempel make/maka eller sambo, makens/makans eller sambons barn, barnbarn, föräldrar eller syskon, de som yrkesmässigt eller på liknande sätt ger dig vård eller de som annars brukar hjälpa dig i personliga angelägenheter. Även lantbrevbärare, anställda vid häkte eller kriminalvårdsanstalt kan vara bud. Material för budröstning finns i lokalen för förtidsröstning eller i vallokalen.

Om du befinner dig utomlands under valperioden så kan du brevrösta. Du som är EU-medborgare och folkbokförd i Sverige, kan välja om du vill rösta i EU-valet i Sverige eller i det land där du är medborgare. För att få rösta behöver du stå med i ett lands röstlängd.

Om du är folkbokförd utomlands och finns med i röstlängden så har Valmyndigheten skickat material för brevröstning under mars månad. För beställning av material för brevröstning och mer information, se Valmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

Valmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats finns filmer och information om valsystemet, rösträtt och även ett frågeforum. Där finns möjlighet att själv ställa frågor och läsa andras frågor och svar.

Senast uppdaterad: 23 april 2019