Krisberedskapsveckan 2019

Någon gång händer det - frågan är bara när. Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Krisberedskapsveckan 2019. Det ligger en massa stormfällda träd över en väg, det går inte att komma fram varken till fots eller med bil.

Tävlingen är avgjord

I samband med kampanjen har Orsa kommun anordnat en tävling som gick ut på att inventera sin hemberedskap. Fina priser för att stärka hemberedskapen har lottas ut till följande pristagare:

1:a pris: Krislåda
Jane Forbena

2:a pris: Vevradio
Ann Andersson

3:e pris: Solcellsficklampa
Kasper Björck

4:e-8:e pris: Hopfällbar vattendunk 10 liter
Carina Törnqvist
Johan Nääs
Kristina Mitazaki
Annette Wilhelmsson
Pia Lundgren Döhlfors

Grattis säger vi till vinnarna, priserna finns att hämta i kommunhusets reception, Parkgatan 1.

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta! Köp extra av sådant som du ändå brukar köpa annars.

Det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta.

Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.

Tips! Se gärna SVT's Nedsläckt land som har underrubriken "Hur förberedda är vi inför en större kris?" Tio deltagare får prova att klara sig i ett samhälle helt utan el. Vad krävs för att klara sig om krisen är ett faktum.

Senast uppdaterad: 14 maj 2019