Kulturprogram
Här hittar du information om programverksamhet som anordnas av kulturhuset och biblioteket i Orsa.
Kulturhuset och biblioteket
Datum | Boktitel |
---|---|
23 augusti |
|
18 oktober | Tina Harnesk - Folk som sår i snö. Vinnare av årets bok 2023. |
29 november | Harry Martinsson - Vägen till Klockrike. Berättelsen om luffaren Bolle och hans kamrater på vandringsvägarna i förra sekelskiftets och storstrejkens Sverige. Folklig humor och förtrollande naturpoesi. |
Tid: 10.30–12.00
Plats: Biblioteket, Orsa kulturhus
Du kan delta i en eller flera av träffarna. Föranmälan i god tid innan respektive träff till erik.nilsson@orsa.se
Musikkväll
Sånger framförda av Orsa viskompani
11 november kl 18.00
Tema: Strövtåg bland Visor
Datum | Språk |
---|---|
Lördag 21 september | Orsamål/Svenska |
Lördag 9 november | Persiska/svenska |
Kom och lyssna på högläsning på barnavdelning tillsammans med föreningen Orsa för mångfald. Högläsningen är för alla oavsett vilket modersmål du har och passar barn i åldern cirka 3–7 år (tillsammans med en vuxen).
Ingen föranmälan.
Tid: 12.00
Plats: Barnavdelningen, Orsa bibliotek
Workshop och utställning
Under höstlovet, 29-31 oktober, har Orsabor, ung som gammal, möjlighet att vara med och skapa en utställning i konsthallen tillsammans med konstnären Clara Aldén.
När man beskriver något som “hugget i sten” så beskriver man något fast, permanent eller absolut. Vad är viktigt för dig? Vad skulle du vilja rita om du visste att det skulle finnas kvar i tusentals år?
Tillsammans skapar vi en utställning i Orsa konsthall med stenen som utgångspunkt. Vi ritar på sandstenar från Orsa stenhuggeri och skapar frottage och teckningar på papper utifrån vad som är viktigt för oss. Efter workshopen så arbetar Clara vidare med stenarna så att teckningarna blir beständiga.
Ingen föranmälan, bara kom och skapa, själv, eller tillsammans med din kompis, syster, barnbarn, granne eller mamma osv. Inga förkunskaper behövs.
Under onsdag 30 oktober har vi två workshops öppna för allmänheten:
Klockan 13-15 (drop-in)
Klockan 17-20 (drop-in)
Vår gemensamma utställning pågår i konsthallen 1 november-9 november 2024. Vernissage fredag 1 november 13.00.
Fåglarnas skolgård – Dansföreställning för barn
När: Lördag 2 november 12.00
Föreställningen passar barn cirka 5–10 år tillsammans med en vuxen. Föranmälan senast 28 oktober till lena.nygren@orsa.se
Fåglarnas skolgård är en varm och humoristisk dansteaterföreställning om småfåglarnas skolgård. Fåglar som liknar människor och är snitsiga, fiffiga, snabba, veliga, vaggande och vingliga. Vi dansar en skolgård och den stora kärleken till andra småfåglar. På skolgården finns också de två kompisarna, dödsbästisarna, och en berättelse om hur det kan kännas när vänskap förändras.
Föreställningen undersöker vänskap, förändring, allas våra egenheter och hur vi människor är med varandra. Fåglarnas skolgård vill prata om skolgården som lekplats och slagfält, om värme, kärlek och rädsla. Om hackordning. Blod och fjädrar. Om luft och tyngd och rymd. Och om vänskap som förändras. Fåglarnas skolgård handlar om fåglar som liknar människor. I detta allkonstverk dansar vi värme och den stora kärleken till leken och andra småfåglar.
Kulturmingel
Datum: 5 november
Tid: 18.30
Välkommen på Kulturmingel 5 november, 18.30 – en inspirerande träff med musik och tilltugg för kulturaktörer i Orsa med omnejd.
Det här är årets tredje och sista Kulturmingel med ännu ett spännande program. Det blir musik av succégänget i Fredagsbitn, Anders Olsson, Janne Bäckman, Gustav Håmås, Janne Fridolfsson och Jörgen Nohrin. Nana Heinberg från Region Dalarnas kultur- och bildningsförvaltning kommer att prata om hur Region Dalarna kan hjälpa till med att stödja kultur och bildning i länet. Vi får en presentation av föreningen Apelsin som arrangerar livemusik och vi får höra om hur viktig kulturen är i projektet Hälsa för Seniorer på Orsagården och Lillåhem. Ett projekt som söker fler lokala aktörer. Det händer spännande saker i Slipstensmuséet och området vid Slipstensgruvorna, något vi får höra mer om under Kulturminglet.
Malin Haglund från Spiritfood bjuder som vanligt på goda tilltugg.
Du behöver inte föranmälan dig via mejl men låt oss gärna veta att du kommer i Facebookeventet, så vi vet hur mycket tilltugg vi ska beställa:
Till Facebookeventet. Länk till annan webbplats.
När vi tog fram det nya styrdokumentet ”Program för kultur 2023-2026” var det många som efterfrågade träffar där vi kan mötas, lära av varandra, hitta nya samarbeten och ta del av inspirerande och nyttig information. Vi vill lyfta och stötta er som utövar och arrangerar inom konst-, musik- och andra kulturområden.
Undrar du om de här träffarna är för dig? Ja, det är dom. Vill du presentera din verksamhet, en idé eller dela med dig av din konst/musik/ hantverk på nästa kulturmingel, kontakta oss på kultur@orsa.se
-----------
Vi kommer att fotografera och filma korta filmsnuttar under arrangemanget. Bilderna och filmerna kan komma att publiceras på orsa.se, Instagram och Facebook. Vill du inte vara med på bild eller film går det bra att kontakta Kulturhusets personal innan eller under arrangemanget.
Författarbesök Tina Harnesk
Datum: Onsdag 13 november
Tid: 18.00
Fri entré.
Tina Harnesk debuterade 2022 med Folk som sår i snö, som hon även vann priset "Årets bok 2023" för. I september i år utkom hon med den nya romanen Mödramärg.
I Mödramärg fördjupar sig Tina Harnesk i en annan del av den samiska historien och sin egen lulesamiska släkts öden. Vi får följa två kvinnor i två tidsåldrar. I fokus står såväl moderskap som exploateringen av Sápmi, berättat med Tina Harnesks varma unika språkglädje som känns igen från den hyllade debuten Folk som sår i snö.
Tina Harnesk är född 1984 och uppvuxen i Jokkmokk men bor sedan många år utanför Arvidsjaur med sin man och sina två barn. Hon har en bakgrund inom bibliotekssektorn och brinner för samisk litteratur. Hon är kattbonde, krukväxtkramare, hobbyfiskare, hönsmatte, storkonsument av böcker och numera också lycklig ägare till en byracka.
----------------------------
Vi kommer att fotografera och filma korta filmsnuttar under arrangemanget. Bilderna och filmerna kan komma att publiceras på orsa.se, Instagram och Facebook. Vill du inte vara med på bild eller film går det bra att kontakta bibliotekets personal innan eller under arrangemanget.
Bilderboksbio med Sara Lundberg
22 november 12.00
Skaparsalen
Följ med på storslagen flodfärd genom dröm och verklighet. Sara Lundberg läser sin egen bok Ingen utom jag, en berättelse om att lossa knuten till den lilla båten som är förankrad i bryggan, och glida bort från mamma som finns alldeles bredvid. Barnet ger sig av på en lång resa och ser världen som den är. Han kommer tillbaka som en annan, medan mamma fortfarande står kvar och pratar i vattenbrynet. Med sig från resan har han en gåva, ett frö som leder in i framtiden.
Vi projicerar boken på duk samtidigt som Sara läser så att alla kan se bra. Passar barn cirka 3-7 år tillsammans med en vuxen. Fri entré. Föranmälan senast 18 november till lena.nygren@orsa.se
Sara Lundberg, författare och konstnär, är en av Sveriges mest prisade barnboksskapare. Hon har nominerats till Augustpriset ett flertal gånger och vann senast 2017 med Fågeln i mig flyger vart den vill.
Arrangeras med stöd från Bild och form Region Dalarna
Arrangemang utanför Kulturhuset
Kurs i Orsapolska
Tid: 2 november 16.00-18.30
Plats: Orsa Hembygdsgård.
Förra danskursen blev succé. Nu har du ännu en chans att lära dig Orsas egen dans. Kursledaren Brita Ström jobbar till vardags på Folkmusikens hus i Rättvik och har mångårig erfarenhet av att guida både nybörjare och erfarna in i polskans fantastiska värld. En mindre konstellation av musiker från Orsa spelmanslag spelar till kursen.
Kursen är anpassad för nybörjare. Vill du fräscha upp eller finslipa dina kunskaper kommer du också ha nytta av den. Du kan vara med själv eller tillsammans med en danspartner, men var gärna redo att dansa med alla på kursen.
ANMÄLAN: Föranmäl dig senast tisdag 27 oktober till lena.nygren@orsa.se. Max 30 deltagare. Först till kvarn.
Fri entré.
Vi rekommenderar att du stannar kvar och deltar i Orsa spelmanslag danskväll för att få prova det du lärt dig. Där spelas det både Orsapolska och andra polskor, vals, schottis med mera. Spelmanslagets danskvällar är alltid första lördagen i månaden klockan 19.00.
----------------
Vi kommer att fotografera och filma korta filmsnuttar under arrangemanget. Bilderna och filmerna kan komma att publiceras på orsa.se, Instagram och Facebook. Vill du inte vara med på bild eller film går det bra att kontakta Kulturhusets personal innan eller under arrangemanget.
Utställningar
Se mer information på sidan Utställningar i kulturhuset.
Låna brädspel och rollspel
Nu kan du låna hem brädspel precis som du gör med böcker på biblioteket.
Vi har spel både för nybörjare och avancerade spelare, spel som tar lång tid eller går fort att spela, spel för två personer och spel för flera.
Det finns spel för alla åldrar men de flesta är från minst 8 år och uppåt. Spelen har stort fokus på samarbete och berättande.
Vi har spelen:
- Blokus, 5 år +
- Sagospelet Rymd, rollspel för 6 år + (de avancerade reglerna 10 år +)
- Carcassonne, 7 år +
- Sushi Go, 8 år +
- Dixit, 8 år +
- The Mind, 8 år +
- Mio brädspelet, 9 år +
- 7 Wonders, 10 år +
- Codename Pictures, 10 år +
- Ur Varselklotet, rollspel för 12 år +
- Dungeons & Dragons (starter set), rollspel för 14 år +
- Spirit Island, 14 år +
- Sagospelet - äventyrsspel
- Handbok för superhjältar - rollspelet