Kulturprogram

Publicerad: 16 februari 2023 Uppdaterad: 13 juni 2024

Här hittar du information om programverksamhet som anordnas av kulturhuset och biblioteket i Orsa.

Fötter i balettskor på dansuppvisning.

Kulturhuset och biblioteket

Stenkul - barnaktivitet om sandsten

Tisdag 2 juli 12.00 på kulturhuset

Mats Larsson läser delar ur sin bilderbok Alfred Jordborraren åker till Siljansringen. Tillsammans med pedagogen Lotta Carlegård berättar och levandegör de hur meteoritnedslaget skapade Siljansringen, varför det är så fina badstränder i Orsa och varför sandsten funkar som fotfil.

Mats Larsson är geotekniker, guide och barnboksförfattare från Rättvik. Han har arbetat med jord, berg och vatten i hela sitt liv och tycker om att dela med sig av sin kunskap till både barn och vuxna.

Lotta Carelgård är dalaguide, utomhuspedagog och läromedelsförfattare från Falun. ”Upplev och lär!” är hennes motto. Genom att lyfta platser, natur, historia och människorna som skapat de kulturmiljöer vi har idag, för hon kunskapen vidare.

Aktiviteten passar barn i åldrarna cirka 4-9 år.

Föranmälan senast 28 juni till lena.nygren@orsa.se.

Skogens röst

En visning av en dokumentärserie av Barbro Björkfelt introducerad av Eeva-Stiina Löönemo

6 augusti 18.00 i Skaparsalen

Fri entré

Orsa Kulturhus arrangerar i samarbete med konstnären Emilia Bergmark en specialvisning av dokumentärserien ’Skogens Röst’ av Barbro Björkfelt, med en live-introduktion av Eeva-Stiina Löönemo, skogsaktivist i Finland och programledare i serien. Genom introduktionen får vi ett nordiskt perspektiv på skog och skogsbruk och ser att Sverige och Finland har många gemensamma utmaningar och kanske också lösningar.

Skogen har varit grundläggande för att bygga det land vi har idag. Skogen är grunden för vårt välstånd och för vår nationalromantiska kultur, vår identitet. Men vi kan inte hugga ner skogen och låta naturen försvinna eller förtvina till förmån för skogsbruk, asfalt och betong. Om vi själva, vi människor, vill överleva behöver vi tala om skogen och vem den är till för. Serien Skogens röst vill ge skogen den röst den inte har, genom att låta forskare och experter som studerar skogens ekosystem tala.

---------------------------------------------------

Visningen av Skogens röst är en del i skulptören och textilkonstnären Emilia Bergmarks konstnärliga forskningsprojekt Skogen för träden. Under sommaren 2024 befinner hon sig på residens i Orsas skogar. Här kommer hon att arbeta på ett konstnärligt forskningsprojekt om skog och skogspolitik i dagens Sverige. Bergmark skapar berättande bildvävar som synliggör förändringarna i vår omvärld i den pågående biodiversitets-och klimatkrisen. Till 2025 års sommarutställning i Orsa konsthall kommer hon att skapa en storskalig narrativ bildväv som gestaltar några av de politiska, biologiska och ekonomiska historierna som hon hittar i Orsas skogar.

Projektet genomförs i samarbete med Orsa besparingsskog och Naturskyddsföreningen Orsa.

Låna hem brädspel

Nu kan du låna hem brädspel precis som du gör med böcker på biblioteket.

Vi har spel både för nybörjare och avancerade spelare, spel som tar lång tid eller går fort att spela, spel för två personer och spel för flera.

Det finns spel för alla åldrar men de flesta är från minst 8 år och uppåt. Spelen har stort fokus på samarbete och berättande.

Vi har spelen:

 • Blokus, 5 år +
 • Sagospelet Rymd, rollspel för 6 år + (de avancerade reglerna 10 år +)
 • Carcassonne, 7 år +
 • Sushi Go, 8 år +
 • Dixit, 8 år +
 • The Mind, 8 år +
 • Mio brädspelet, 9 år +
 • 7 Wonders, 10 år +
 • Codename Pictures, 10 år +
 • Ur Varselklotet, rollspel för 12 år +
 • Dungeons & Dragons (starter set), rollspel för 14 år +
 • Spirit Island, 14 år +
 • Sagospelet - äventyrsspel
 • Handbok för superhjältar - rollspelet

Våra öppettider

Se mer information på sidan Utställningar i kulturhuset.

Senast uppdaterad: 13 juni 2024