Utställningar i kulturhuset

Här kan du läsa om våra tillfälliga och permanenta utställningar i Konsthallen, Skaparsalen och glasmontern i entrén (Ostkupan).

Utställningar i Konsthallen

Kiitos Kiitos Mirakel - en utställning i Full Blom!

28 september – 26 oktober 2024

Välkommen till en utställning som handlar om att finna tröst i blommornas värld. När livets kaos och förändringar känns överväldigande, är det ofta i naturen och trädgårdens famn som vi finner lindring.

När min mamma blev sjuk hade vi en trädgård att samlas i, umgås och arbeta med. Tillsammans återskapade vi en plats fylld av blomstrande fägring, färger och liv. Där förvandlades svårmod till glädje. Livet och dess cykler, liksom förgänglighet, blev tydliga. Vi lärde oss att acceptera det oundvikliga: döden. Och så blev det, för under de två sista somrarna av hennes liv fick hon njuta av att plocka blommor varje dag.

Kiitos Kiitos Mirakel.

Nina Sinkkonen är utbildad fotograf och konstnär vid Högskolan för fotografi (numera Akademi Valand) i Göteborg. Inspirationen att uttrycka sig genom och av naturen kommer ur egna iakttagelser och erfarenheter i livet. En önskan om att söka tröst men också att ge betraktaren tröst och hopp att se det vackra runt omkring oss.

--------------------

Vernissage: Lördag 28 september, 12.00.

Välkommen till vernissagen av utställningen Kiitos Kiitos Mirakel där fotografen och konstnären Nina Sinkkonen tillsammans med sångerskan och musikern Anna Heikkinen skapar en magisk performance. Här möts deras olika världar för att tillsammans skapa något helt nytt och inspirerande!

Nina och Annas gemensamma resa började för många år sedan när de upptäckte att deras rötter sträcker sig tillbaka till det historiska Karelen (Finland). Båda har rest dit med sina fäder och delat starka minnen, vilket har lagt grunden till en vänskap och ett delat arv.

Nina har länge utforskat sina finska rötter och vad det innebär att vara sverigefinsk, medan Anna, med sitt band Anna Heikkinen och Längtans kapell, har turnerat runtom i Sverige och delat sin pappas berättelse om Karelen och flytten till Sverige. Nu samlas de som minnesbärare av sina förfäders historia och söker efter tröst och hopp i det vackra som kan växa ur det som skaver.

Under denna vernissage speglar de varandras uttryck och erfarenheter, och låter sin kreativitet lysa igenom för första gången. Upplev en unik sammanflätning av konst, musik och gemenskap!

----------------------------------------------------------------

Vi kommer att fotografera och filma korta filmsnuttar under vernissagen. Bilderna och filmerna kan komma att publiceras på orsa.se, Instagram och Facebook. Vill du inte vara med på bild eller film går det bra att kontakta Kulturhusets personal innan eller under arrangemanget.

Blomblad

Hemgjort

14 december – 11 januari 2024

Vernissage: lördag 14 december kl 12-14.

I den här utställningen presenterar vi tre konstnärer och konsthantverkare som arbetar med olika material, tekniker och uttryck. I utställningen HEMGJORT visas akvarellmålningar av Eva Bergholm Moraeus, föremål i tovad ull av Birgitta Lillpers och träsnideri av Anja Sundberg. Dessa tre konstnärer och hantverkare har under lång tid skapat fantastiska alster inom sina respektive områden och nu ser vi fram emot att få se deras verk i en gemensam utställning.

Som avslutning på utställningen den 11 januari 2025 hålls en kurs i träsnideri med Anja Sundberg. Anmälan och mer information: jorgen.nohrin@studieframjandet.se.

Eva Bergholm-Moraeus
Eva har en gått en tvåårig konstutbildning på Nyckelviksskolan i början av 1970- talet. Därefter har hon haft keramikverkstad i egen regi här i Orsa. Akvarellmålandet upptäckte hon för fem år sedan och eftersom olika tekniker roar henne, så testar hon att måla allt möjligt. Tanken med att måla av delar som hör till Orsadräkten är att avbilda färg, form och mönster som tillhör en dräkt som är stilren och traditionell. Målningar som hon visar på den här utställningen är målade med akvarellfärg på torrt papper.

Birgitta Lillpers
Sedan 1980-talet är Birgitta yrkesverksam som författare, men hon har hela tiden arbetat parallellt även med andra uttrycksformer. På det textila området är hon utbildad inom mönsterkonstruktion, tillskärning, kläd- och konstsömnad. Det textila fick mer plats i och med att familjen för 25 år sedan skaffade egna får till gården: att ta hand om ullen och göra något av den kändes självklart.

Anja Sundberg
Anja gillar att skapa bruksföremål i trä och materialet kommer i stort sett alltid från Orsa där hon har växt upp. Hon är utbildad vid Sätergläntan i Insjön och arbetar numera inom skolan med träslöjd samt håller olika kurser i träsnideri, bland annat på Kulturskolan i Vingåker där hon bor. Hon har försökt sig på att arbeta i andra material som till exempel skinn men återkommer alltid till träet. Det finns gott om material och det behövs inte mycket verktyg, det räcker med en yxa, kniv och huggkubbe för att skapa vackra bruksföremål. Det är en enkelhet som Anja uppskattar.

----------------------------------------------------

Vi kommer att fotografera och filma korta filmsnuttar under vernissagen. Bilderna och filmerna kan komma att publiceras på orsa.se, Instagram och Facebook. Vill du inte vara med på bild eller film går det bra att kontakta Kulturhusets personal innan eller under arrangemanget.

Träsnieri, broderi på tovat, akvarell Orsadräkt

Utställningar i Skaparsalen och Ostkupan

Jackfickans arkiv, 2024

1-30 november i Skaparsalen

Vernissage 1 november 13.00

I Jackfickans arkiv dokumenterar och bearbetar Clara Aldén de saker som hennes barn släpar hem, samlar på, och skapar. Varför får just den stenen följa med hem? Varför är det så viktigt att rädda den trasiga förpackningen ur återvinningen? Projektet undersöker den djupa kopplingen mellan barn och deras tillhörigheter. I Orsa konsthall visar Aldén delar ur arkivet, samt en serie akvarellteckningar baserade på objekten i samlingen.

Clara Aldén är en Göteborgsbaserad konstnär (f.1988, Falun). Hon har en kandidatexamen i fri konst från Bergen Kunstakademi (2018), samt en masterexamen i fri konst från HDK Valand (2021), och har sedan dess ställt ut på bl.a. Tegnerforbundet i Oslo, Konstepidemin, samt gjort offentliga utsmyckningar för bl.a. Region Dalarna.

Aldén arbetar primärt med teckning, måleri och skulptur - ofta i ett tätt samarbete med barn. I hennes arbete använder hon den privata sfären och vardagslivet som utgångspunkt för att undersöka allmänna samhällsstrukturer. Just nu fokuserar hon primärt på att undersöka barns identitets- och språkutveckling via teckning. Den franske psykoanalytikern Lacan hävdar att barnen lär sig samhället via språket - Aldén vill undersöka om vi genom att låta barnens kreativa uttryck ta plats i kulturella institutioner kan lära oss att se på vår omvärld med nya ögon.

Clara Aldén

Orsadräkten, permanentutställning med säsongsbetoning

I entrén på Kulturhuset finns det en stor glasmonter med en dräktutställning.

I samarbete med Orsa hembygdsförening visas Orsadräkten på dockor, där klädesplaggen och miljön varieras efter säsong.

I montern finns även informationsskyltar där du kan läsa om dräkterna och Orsa hembygdsförening.

Bilder från en utställningsmonter med Orsadräkter. Foto.
Senast uppdaterad: 14 oktober 2024