Utställningar i Kulturhuset

I Kulturhusets konsthall och glasmontern i entrén pågår hela tiden olika utställningar. I dräktgalleriet en trappa upp kan du se Orsadräkten.

Vårt Orsa - Orsabornas egna fotografier

18 juni - 19 augusti

Vernissage: Lördag 18 juni kl 12.00

Ett urval fotografier från tävlingen om bästa bilderna till Orsas infartstavlor visas i sommar i Kulturhusets Konsthall.

Arrangeras av Näringslivskontoret och Kulturhuset

Vy från Pilkalampinoppi

Grafikutställningen "Under samma tak"

27 augusti – 15 oktober

Vernissage lördag 27 augusti kl 12-14

Handtryckta bilder från Orsa Grafik och Uppsala Konstgrafiska verkstad

När Orsa grafik blev erbjudna att ha en utställning på Orsa kulturhus under hösten 2022 ville de bjuda in ytterligare en verkstad. Valet föll på Uppsala konstgrafiska verkstad, en nystartad verkstad som drivs av erfarna grafiker och har en omfattande kursverksamhet. De båda verkstäderna arbetar med samma tekniker men har lite olika upplägg på sin verksamhet.

Vid evenemanget ”Orsa grafikdagar”, hösten 2021, kom Helena Laukkanen till Orsa och berättade om verkstaden i Uppsala. Det var ett möte som väckte det intresse som nu lett till höstens utställning.

Utställningens tema är ”Under samma tak”. Ett tema som förhoppningsvis ska föra in på nya vägar, bort från det invanda.

Arrangeras av Orsa Grafik och Kulturhuset

Två personer jobbar med grafiskt tryck

"Skogsväsen" av Varja Vennström

22 oktober - 20 november.

Öppnar lördag 22 oktober kl 12.00

Målningar i akryl, digital art och föremål.

Den första utställningen på temat ”Konstnärliga Orsabor” i Kulturhusets konsthall.

Så här berättar Varja om sig själv och sitt skapande:

Jag kommer från Skåne men flyttade till Orsa 2019 tillsammans med min man för att komma närmare naturen.

Jag har alltid varit en kreativ själ och skapat med en mängd olika tekniker men målningen har tagit upp den största delen. Jag har deltagit i olika utställningar tillsammans med andra men har aldrig kämpat med att nå ut och visa upp mina verk, själva skapandet har alltid varit i fokus. Att ha en egen utställning är något nytt och spännande.

För mig varierar skapandet alltid mellan mörker och ljus. Det är viktigt för mig att utforska båda sidorna och det blir helt utifrån vilken period jag är i. Konsten uttrycker sig hur den vill, vilket visar två vitt skilda världar. Det kan gå från fantasy med gulliga väsen till groteska mardrömmar. Har aldrig något budskap när jag skapar, det har inte varit min grej att försöka ge det en mening eller förmedla något. Det är bara vad som finns inom mig som jag målar av.

Till denna utställning har jag använt ovanligt mycket färg och temat har blivit magiska skogar och dess väsen. Det är helt klart skogarna i Orsa som påverkat mitt skapande senaste tiden. Det var inte min föreställning om hur utställningen skulle bli men nu är flödet som det är och jag kan bara följ med utan protester.

Skogsväsen digital art konst
Senast uppdaterad: 12 juli 2022