Kulturhistoria, kulturarv

De spår som tidigare generationer lämnat efter sig brukar vi kalla för kulturarv. Det kan vara byggnader och miljöer, men också till exempel språk, kunskap och traditioner. På den här sidan kan ni läsa om några av våra kulturhistoriska miljöer.

Män i Slipstensgruvorna i Mässbacken

Sandstensbrott i Orsa omkring år 1906.

Orsa kommun har en rik kulturhistoria och ett omfattande kulturarv som ger oss vår speciella identitet.

Människor levde i våra trakter redan på stenåldern, alltså för 8 000 – 10 000 år sedan. I Skattungbyn påträffades våren 2020, människoben som visade sig vara omkring 9000 år gamla. Det är därmed det äldsta fyndet i i Dalarna och även exceptionellt i ett Skandinaviskt perspektiv.

Det finns många kulturhistoriska miljöer att upptäcka. De är viktiga att vårda och bevara - men också att använda och uppleva.

Några kulturhistoriska miljöer i Orsa

Orsa skans

Orsa skans är en del av ett försvarsverk som började byggas 1657, under Karl XI:s tid. Skansen skulle hindra norska anfall från Härjedalen. Skansens vallar och skyttegravar är fortfarande fullt synliga, även om fortifikationen (befästningen) sedan länge är borta.

Slipstensbrotten

Slipstensbrotten och slipstensmuseet ligger i Mässbacken i Kallmora by, 11 kilometer från Orsa Centrum. Regelbunden sandstensbrytning har bedrivits här minst sedan 1500-talet. Med ett generöst tänkande skulle det kunna vara ett av Sveriges äldsta industriminnen. Brynen från gruvorna har nämligen återfunnits i lämningar från vikingatiden.

Läs mer om Slipstensbrotten och museet på:
Orsa slipstensförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Orsa kyrka

I första hand en gudstjänstlokal, men också ett historiskt monument med sitt sandstensgolv där bomärkena från de gårdar som bistod med materialet fortfarande syns, med kungaporträtten, med fingeravtrycken från 1300-talet i det handslagna teglet i pelarna. I kyrkan finns även ett tornmuseum.

Orsa Finnmark

På 1600-talet uppmuntrade Karl den XI sina finska undersåtar att bryta mark, bland annat i skogarna norr om Orsa. Kungen hade två syften - att faktiskt bruka marken - men också att skapa en buffert mot danskarna som styrde i Jämtland och Härjedalen. Orsa Finnmark är fylld av minnen från de finska bosättarna.

Skräddar-Djurberga fäbod

En gammal fäbodmiljö norr om Orsa som är ett populärt utflyktsmål sommartid. Här passerar Siljansleden. Orsa-Skattunge Hembygdsförening arbetar för att hålla fäboden levande.

Orsa Hembygdsgård

Strax söder om Orsa, vid väg E45, finns Orsa Hembygdsgård med hitflyttade hus som visar vår byggnadskultur i timmer.

Senast uppdaterad: 5 december 2023